دوستان به جای 09357795285 شماره جدید 09217354724 رو بگیرید

دوستان به جای 09357795285 شماره جدید 09217354724 رو بگیرید

مقاله دانشجویی

طراحی سایت


مقاله دانشجویی
 
تحقیق پروزه ومفالات دانشجویی
Yahoo Status by RoozGozar.com

نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 21 دی 1391برچسب:, توسط aryan

۱- عدد كیهانی امگا نشان دهنده مقدار ماده ـ كهكشان ها، گازهای پراكنده و «ماده تاریك» ـ در جهان ماست. امگا اهمیت نسبی گرانش و انرژی انبساط در جهان را به ما ارائه می دهد جهانی كه امگای آن بسیار بزرگ است، بایستی مدت ها پیش از این درهم فرورفته باشد، و در جهانی كه امگای آن بسیار كوچك است، هیچ كهكشانی تشكیل نمی شود. تئوری تورم انفجار بزرگ می گوید، امگا باید یك باشد؛ هر چند اخترشناسان درصددند مقدار دقیق آن را اندازه بگیرند.

۲- اپسیلون بیانگر آن است كه هسته های اتمی با چه شدتی به یكدیگر متصل شده اند و چگونه تمامی اتم های موجود در زمین شكل گرفته اند. مقدار اپسیلون انرژی ساطع شده از خورشید را كنترل می كند و از آن حساس تر اینكه، چگونه ستارگان، هیدروژن را به تمامی اتم های جدول تناوبی تبدیل می كنند، به دلیل فرآیندهایی كه در ستارگان روی می دهد، كربن و اكسیژن عناصر مهمی محسوب می شوند ولی طلا و اورانیوم كمیاب هستند. اگر مقدار اپسیلون ۰۰۶/ یا ۰۰۸/ بود ما وجود نداشتیم. عدد كیهانی e تولید عناصری را كه باعث ایجاد حیات می شوند ـ كربن، اكسیژن، آهن و… یا سایر انواع كه باعث ایجاد جهانی عقیم می شود را كنترل می كند.

۳- اولین عدد مهم تعداد ابعاد فضا است. ما در جهانی سه بعدی زندگی می كنیم. اگر D برابر دو یا چهار بود امكان تشكیل حیات وجود نداشت. البته زمان را می توان بعد چهارم فرض كرد، اما باید در نظر داشت بعد چهارم از لحاظ ماهیت با سایر ابعاد تفاوت اساسی دارد چرا كه این بعد همانند تیری رو به جلو است، ما فقط می توانیم به سوی آینده حركت كنیم.

۴- چرا جهان پیرامون این چنین وسیع است كه در طبیعت عدد مهم و بسیار بزرگی وجود دارد. N نشان دهنده نسبت میان نیروی الكتریكی است كه اتم ها را كنار یكدیگر نگاه می دارد و نیروی گرانشی میان آنهاست. اگر این عدد فقط چند صفر كمتر می داشت، فقط جهان های مینیاتوری كوچك و با طول عمر كم می توانست به وجود آید. هیچ موجود بزرگ تر از حشره نمی توانست به وجود آید و زمان كافی برای آنكه حیات هوشمند به تكامل برسد در اختیار نبود.

۵- هسته اولیه تمام ساختارهای كیهانی ـ ستاره ها، كهكشان ها و خوشه های كهكشانی ـ در انفجار بزرگ اولیه تثبیت شده است. ساختار یا ماهیت جهان به عدد Q كه نسبت دو انرژی بنیادین است، بستگی دارد. اگر Q كمی كوچك تر از این عدد بود جهان بدون ساختار بود و اگر Q كمی بزرگ تر بود، جهان جایی بسیار عجیب و غریب به نظر می رسید، چرا كه تحت سیطره سیاهچاله ها قرار داشت.

۶- اندازه گیری عدد لاندا در بین این شش عدد، مهم ترین خبر علمی سال ۱۹۹۸ بود، اگرچه مقدار دقیق آن هنوز هم در پرده ابهام قرار دارد. یك نیروی جدید نامشخص ـ نیروی «ضدگرانش» كیهانی ـ میزان انبساط جهان را كنترل می كند.
خوشبختانه عدد لاندا بسیار كوچك است. در غیر این صورت در اثر این نیرو از تشكیل ستارگان و كهكشان ها ممانعت به عمل می آمد و تكامل كیهانی حتی پیش از آنكه بتواند آغاز شود، سركوب می شد.


نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 21 دی 1391برچسب:, توسط aryan

چگونگي تشكيل رعد و برق

بر اثر برخورد ابرهاي داراي بارهاي غير همنام ، واكنش‎هاي الكتريكي شديدي به صورت نور و صداي شديد بنام صاعقه يا رعد و برق توليد مي‎گردد و براساس مطالعات به عمل آمده توسط متخصصين تعداد رعد و برق در هر لحظه در سراسر دنيا بين 1500 تا 2000 بار مي‎باشد .


اين پديده يك تخليه ي الكتريكي شديد و بسيار سريع در هواست و همين تخليه الكتريكي است كه نور و صدا توليد ميكند ؛ در هنگام رعد و برق ، برق در جريانات هوايي ِبالا و پايين ِقوي داخل ابرهايي موسوم به كومولونيمبوس تاريك شكل مي گيرد ؛ در اين شرايط قطرات آب ، تگرگ و كريستال هاي يخ با يكديگر برخورد مي كنند ، دانشمندان عقيده دارند كه اين برخوردها بارهاي الكتريكي را در ابر به وجود مي آورد ؛ بارهاي الكتريكي منفي و مثبت در ابر از يكديگر جدا مي شوند ، بارهاي منفي به بخش پايين تر ابر سقوط مي كنند و بارهاي مثبت در بخش هاي مياني و بالاتر مي مانند ، موقعي كه اختلاف بارها به قدر كافي بزرگ مي شود ، يك جريان الكتريسيته از ابر به پايين و به زمين جريان پيدا مي كند يا از يك بخش ابر به بخش ديگر يا از يك ابر به ابر ديگر جريان مي يابد ، كه اين بار معمولا مثبت و روي سطح زمين بار منفي القا ميكند و به اين ترتيب مجموعة ابر، هوا و زمين به يك خازن بسيار بزرگ تبديل ميشود كه لحظه به لحظه بار آن بيشتر ميشود و بنابراين اختلاف پتانسيل دو قطب آن افزايش پيدا ميكند ، بالاخره مقدار اين بار الكتريكي آنقدر زياد ميشود كه اختلاف پتانسيل بين ابر و زمين به 10 تا 100 ميليون ولت ميرسد و ميدان الكتريكي حاصل از چنين اختلاف پتانسيلي ميتواند هوا را با اينكه در حالت عادي نا رسانا ست در يك سير خاص يونيزه و آنرا به رسانا تبديل ميكند و به محض اينكه چنين سيري از مولكولهاي يونيزه رسانا از ابر تا زمين ايجاد شود بارهاي الكتريكي به طرف هم حركت ميكنند و در عرض 0.0001 ثانيه جريان وحشتناكي در حدود 30 هزار آمپر از هواي يونيزه ميگذرد . اما هر جرياني ضمن عبور از ماده با مقاومت اتمهاي آن روبرو ميشود و اين مقاومت بخشي از انرژي الكتريكي را به گرما تبديل ميكند . با استفاده از اصول اوليه الكترومغناطيس ميتوانيد تخمين بزنيد اين جريان در ولتاژ 10 ميليون ولت ، توان گرمايي در حدود 100 ميليارد وات دارد و ميتواند گرمايي در حدود 10 ميليون ژول ايجاد كند ؛ اين گرما باعث ميشود دماي هوا در مسير آذرخش به 30 هزار درجه سانتي گراد برسد ، كه اين تغيير ناگهاني دما (از حدود 300 كلوين به 300 هزار كلوين) حجم هوا را 100 برابر ميكند و اين يعني يك انفجارِ واقعيِ انبساطِ سريع و شديد هوا ، كه يك موج ضربتي(shock wave) در هواي اطراف ايجاد ميكند و امواجي را با فشار بين 10 تا 30 اتمسفر بوجود مي‎آورد ، كه با سرعت صوت و به شكل تندر يا رعد به گوش ما ميرسد ، اما گرماي ايجاد شده غير از انبساط بلاهاي ديگري هم سر مولكولهاي هوا مياورد ، جريان شديدي كه از هوا ميگذرد ، آن را گرم ميكند و به تابش وا ميدارد و تابشي است كه يك مسير نوراني بين ابر و زمين ايجاد ميكند .


نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 21 دی 1391برچسب:, توسط aryan

الفباي فيزيك - كار و گرما

كار و گرما

گرما نوعي انرژي است كه از اجسام گرم به اجسام سرد منتقل مي شود.

موتورهاي حاوي گاز داغ ...

ما بدون « موتورهاي گرمايي » نمي توانيم به نقاط دور دست مسافرت كنيم. در اين موتورها از سوخت براي ايجاد گازهاي داغ منبسط شده ودرنتيجه ايجاد حركت، استفاده مي شود. همچنين، اين موتورها توان اتومبيلها وقايقها وموشكها را تأمين مي كنند وژنراتورهاي برق را راه اندازي مي كنند.

توربينهاي بخار ...

در نيروگاهها به كمك توربينهاي بخار، گرماي توليد شده را به انرژي الكتريكي ( برق ) تبديل مي كنند. در مركز اين توربينها چرخي قرار دارد كه از يكسري پره تشكيل شده و به يك ميلة گردان وصل است. درون ديگ، آب تحت فشار زيادي جوشيده وبخاري با فشار بسيار زياد توليد مي كند. اين بخار با شدت به پره هاي توربين برخود كرده و موجب چرخش آنها مي شود. در يك توربين بخار كه با دقت طراحي وساخته شده باشد، تنها يك سوم انرژي بخار صرف چرخاندن پره ها مي شود.

موتورهاي بنزيني ...

در موتورها ي بنزيني، دراثر يك انفجار، گاز بسيار داغي ايجاد مي شود. اين گاز به جاي خروج از موتو، موجب حركت يك پيستون مي شود. در اين نوع موتورها، مخلوطي از قطرات بنزين وهوا به عنوان سوخت موتور مورد استفاده قرار مي گيرد. اين مخلوط در داخل سيلنر ( استوانه ) توسط جرقةئ شمع منفجر مي شود وگاز بسيار داغي توليد مي كند. اين گاز داغ، پيستون را به شدت به طرف پايين مي راند.

داخل يك موتور بنزيني معمولي چه اتفاقي مي افتد ؟ …

پيستون يك موتور بنزيني چهار ضربه اي به ترتيب، به طرف پايين، بالا، پايين وبالا حركت مي كند. حركت پيستون به طرف پايين وبالا يك ضربه نا ميده مي شود و هر ضربه اثر متفاوتي بر گازهاي داخل سيلندر دارد. اين ضربه ها به همين ترتيب و مدام تكرار مي شوند.

انبساط جامدات

چرا گرما جامدات را منبسط مي كند ؟…

وقتي يك جسم جامد گرم مي شود، مولكولهاي آن با انرژي بيشتري ارتعاش مي كنند وفاصلة مولكولها از يكديگر نيز بيشتر مي شود. در نتيجه، اين جسم جامد در تمام جهات، اندكي بزرگتر ( منبسط ) مي شود.

جريانهاي همرفتي ( جابجايي )

انبساط وهمرفتي گرمايي ...


همرفت ، انتقال انرژي گرمايي توسط جريانهاي مايع گرم ( يا گاز ) است.

هنگامي كه يك قطره از مايع گرم شود‌، منبسط شده وحجمش افزايش مي يابد. البته مقدار ماده ( جرم آن ) تغييري نمي كند و در حجم منبسط شده پخش مي شود. بنابراين چگالي يك مايع گرم كمتر از چگالي مايع سرد اطراف آن مي شود. پس در يك ظرف محتوي مايع گرم وسرد، مايع سرد به طرف ته ظرف پايين خواهد رفت ومايع گرم بالا خواهد آمد. اين مثال ساده، علت ايجاد جريان همرفتي را نشان مي دهد.

انبساط هوا

با گرم كردن هوا، انبساط آن وبا سرد كردن هوا، انقباض آن را خواهيد ديد.

وقتي يك بادكنك را در داخل ظرف آب جوش قرار دهيد، هواي داخل آن منبسط مي شود ( حجم بادكنك زياد مي شود ) و وقتي از ظرف خارج كنيد، سرد شده وهواي داخل آن منقبض مي شود ( حجم بادكنك كم مي شود ). اندازه گيري انبساط هوا ...

وقتي كه فشار گاز ثابت نگه داشته شود، حجم جرم معيني از گاز، متناسب با دماي كلوين آن است. به عبارت ديگر،

C مقدار ثابت = T دماي گاز بر حسب كلوين / حجم گاز V

رسانش گرما

قطعه اي از سيم مسي را بر روي شعلة چوب كبريت نگهداريد. گرما سريعأ در سيم مسي منتقل مي شود. با اينكه حركت گرما ديده نمي شود اما وقتي كه به انگشت شما مي رسد آن را احساس مي كنيد. به اين نوع انتقال انرژي گرمايي، رسانش يا هدايت گرمايي مي گويند.

آزمايش : آيا آب رساناي خوبي براي گرماست ؟

يك لولة آزمايش بلند را از آب سرد پر كنيد وآن را بهصورت كج بر روي شعلة ملايم چراغ نگه داريد. مقداري پودر رنگي را بالاي آب بريزيد و وسط لولة آزمايش را بهآرامي حرارت دهيد. بالا وپايين لوله را با دست لمس كنيد تا دماي اين دو نقطه را امتحان كنيد.

آيا هوا رساناي خوبي براي گرماست ؟

عايقهاي گرمايي خوب، نظير پرها، بلوز هاي پشمي و پلي استايرن داراي حفره هاي كوچك هوا هستند. اين حفره هاي كوچك، رساناي بدي براي گرما هستند، و عايقهاي بسيار مؤثري به شمار مي روند.در دما در صحبتهاي روزمره، اغلب مي گوييم كه « امروز هوا گرم است » يا « اين چاي سرد است ». اصطلاح علمي براي بيان ميزان گرم بودن اجسام را دما مي نامند.

اندازه گيري دما

دماسنـجها طوري مدرج مي شوند كه دمـا را بر حسب درجـة سيلسيوس نـشان بدهند. يخ هـميشه در دمـاي يكسانـي ذوب مـي شـود كـه آن را صفر درجه سيلسيوس مي نامند. بخار بالاي آب در حال جوش در فشار معمولي نيز هميشه دماي يكساني دارد كه آن را 100 درجة سيلسيوس مي نامند. اين دو دما را بر روي يك دماسنج مشخص مي كند وفاصلة بين آنها را به 100 قسمت تقسيم مي كنند و هر قسمت را يك درجة سيلسيوس مي گويند.

دماسنجهاي پزشكي ــ از دماسنجهاي پزشكي براي اندازه گيري دماي بدن انسان استفاده مي شود.

دماسنجهاي الكترونيكي ــ در دماسنجهاي الكترونيكي از يك شاخص ميله اي استفاده مي شود، اين شاخص، دما را به ولتاژ تبديل مي كند ودستگاه اكترونيكي، اين ولتاژ را به صورت يك عدد نشان مي دهد.

به نقل از هوپا


نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 21 دی 1391برچسب:, توسط aryan

سفر در زمان

 

شاگرد:
- به هیچ وجه باورم نمی شه که تا ساعاتی بعد، کوششهای شما برای سفر در زمان به نتیجه می رسه. واقعا که شاهکار بی نظیریه.
دانشمند:
- دقیقا همینطوره. خودت شاهد بودی که سالها روی این پروژه کار کردم. هرچند که بخاطر مخفی بودن اون، از خیلی کمکها محروم شدم. ولی به هرحال آنرا به انجام رساندم.
- با اینکه تنها کسی بودم که در جریان جزء به جزء کارهاتون قرار داشتم، ولی هنوز هم به لحاظ تئوریک نمی دونم اون رو درک کنم. کاری ندارم به اینکه ماشین زمان شما چطوری کار می کنه … (و لبخندی می زنه و ادامه می ده) هرچند که می دونم اگه ازتون بپرسم هم تا لحظۀ آزمایش، جوابی نمی گیرم. با اینحال هنوز هم دوست دارم پارادوکسهای سفر در زمان برام حل بشه.
- می دونی پسرم. مشکل تو اینه که درک فلسفی ت از قضیه ضعیفه. موضوع زمان - در حال حاضر - بیشتر از اونی که به لحاظ تجربی و محاسباتی قابل درک باشه، یک مفهوم فلسفی و ماوراء طبیعه محسوب می شه. به همین جهت هم توضیح فرآیندی که رخ می ده، حتی برای من هم مشکله. از طرفی بخاطر الکن بودن زبان - در بیان حقیقت - اونچه که بیان می کنم نیز پر از اشکال و کاستی هست. موضوع، مشابه انسانهای ماقبلی است که وقتی سفاین فضایی بر آنها وارد می شدن، ناچار بودن از واژه هایی که در دسترسشون بود استفاده کنن. اونها ارابۀ خدایان رو می دیدن که با اسبهای آتشین حمل می شدن و هنگام عصبانیت صاعقه پرتاب می کردن. توصیفاتی که برای ما خنده دار و نامفهوم هستن. در اینجا نیز همین مشکل پیش روی ماست. به همین جهت هم ناچاریم از واژه های مترادف استفاده کنیم.
- به طور مثال من نمی فهمم چرا ما نباید شاهد حضور مسافرانی از آیندۀ پیشرفته تر باشیم. وقتی به گذشته می رویم و تغییراتی در اون می دهیم، این تغییرات چه تاثیری بر زمان حال می گذارن؟ اگر ما به دو روز قبل برویم و دو روز در آنجا بمانیم، در روز دوم (همان لحظه ای که زمان حال را ترک کردیم) با چه چیزی مواجه می شیم؟ یک نفر دیگرهمانند ما که می خواهد زمان را ترک کند؟
دانشمند دستی به موهای سفیدش کشید و به سمت اتاق کار خود حرکت کرد. شاگرد نیز همراهش رفت. در اتاق کار همه چیز کاملا در هم ریخته و شلوغ بود و حکایت از شرایط ویژه ای داشت که ظاهرا در چند روز خیر پیش آمده بود. روی یکی از دیوارها صفحۀ بزرگ نمایش نصب شده بود و در کنار آن نیز یک تخته سیاه قرار داشت. روی تخته سیاه، نمودارها و اعداد فراوانی به چشم می خورد.
دانشمند چراغ اتاق را روشن کرد و از شاگرد خواست تا در گوشه ای بنشیند. خود نیز با آرامش پشت میزش نشست. آرامشی که تنها پس از رسیدن به هدف به انسان دست می دهد. سپس شروع کرد:
- قبل از هر چیز، تو باید نگاه جدید و متفاوتی نسبت به فرایند زمان و موجودیت مکان داشته باشی. بگذار از فیلسوف بزرگ، «اوسپنسکی» کمک بگیرم. می دانی که جهانی که در آن زندگی می کنیم، چند بعدی ست و ما به کمک حواس خود قادر به تشخیص سه تای آنها بطور مستقیم و یکی بطور غیر مستقیم هستیم. خود ما دارای سه بعد (ارتفاع، عرض و طول) هستیم. ولی در جهانی چهار بعدی زندگی می کنیم. فرض کن در یک جهان یک بعدی قرار داری. این جهان طبیعتا یک «خط» صاف خواهد بود. اگر بطور فرضی، «نقطه» را نیز واقعی در نظر بگیریم، در این جهان دو موجود زندگی می کند: نقطه و خط.
سفر در زمان

این دو موجود، قادر هستند در طول «یک» محور یعنی «طول» خط حرکت کنند. یعنی تنها حرکتی که می شناسند حرکت رو به جلو و عقب است. توجه کن که این موجودات هیچ شناختی نسبت به ابعاد بالاتر یعنی حرکت به بالا یا چپ و راست ندارند. این موجودات وقتی به یکدیگر می نگرند، تنها چیزی که می بینند «نقطه» است. با این حال چشم آنها با کمک مغزشان می تواند بعد «طول» را شبیه سازی کند و بین خط و نقطه، تمیز قائل شود.
شاگرد که کمی حوصله اش سر رفته بود داشت با یک پاک کن بازی می کرد. دانشمند ادامه داد:
- حالا می رویم سراغ یک بعد بالاتر. در این جهان که از یک «سطح» تشکیل شده، موجودات متنوع تری زندگی می کنند. ما در این جهان انواع سطوح بعلاوۀ انواع خطوط و نقاط را دار

 سفر در زمان

این موجودات می توانند در دو بعد «طول» و «عرض» حرکت کنند. آنها نیز هیچ شناخت و آگاهی نسبت به بعد سوم یعنی «ارتفاع» ندارند. سایر موجودات را تنها به صورت خط می بینند ولی آگاهند به اینکه آنها دارای بعد دوم هستند.
و اما جهان سه بعدی که با آن آشنا هستیم. در این جهان همه نوع حجم زندگی می کنند و آزادانه به هر سمت حرکت می کنند. این موجودات نیز یکدیگر را بصورت «سطح» می بینند ولی آگاهند به اینکه بعد سومی نیز وجود دارد. (همۀ ما یکدیگر را بصورت سطوح می بینیم و این مغز ماست که احساس عمق و بعد سوم را ایجاد می کند).

سفر در زمان

در اینجا دانشمند بطرف شاگرد آمد و با لبخند گفت:
- می دانم حوصله ات سر رفته و هنوز نمی دانی کل این ماجرا چه ربطی به زمان دارد. پس خوب گوش کن. از اینجا داستان زمان شروع می شود: می دانیم که همۀ ما زمان را به عنوان تغییر می شناسیم. یعنی عاملی که باعث بروز تحول در اجسام و عالم می شود. بیا با این تعریف کلی به سراغ جهان های خود برویم.
از جهان تک بعدی شروع می کنیم. در این جهان خط و نقطه داشتیم. فرض کن از عالمی بالاتر - یعنی دارای دو بعد - یک شی دو بعدی با این عالم تصادم ایجاد کند. می دانی چه احساسی به موجودات واقع در آن دست می دهد؟

 سفر در زمان

می دانی که از برخورد سطح با خط، یک خط تشکیل می شود. در نظر بگیر یک سطح مربعی شکل با جهان تک بعدی برخورد کند. در این حال نیز در محل برخورد، موجودی جدید به دنیا می آید: یک خط! موجوداتی که در جهان دو بعدی زندگی می کنند هیچ شناختی نسبت به سطحی که موجود جدید را بدنیا آورده، ندارند. سطح فوق برای آنان یک «ابر موجود» است که آنها حتی نمی توانند شکل یا ماهیت آنرا تصور کنند. اما ایشان بطور کاملا طبیعی، موجود یا شی جدیدی را در جهان خویش می یابند.
حالا فرض کن یک مثلث وارد جهان آنان شود. در این حال نیز آنان «قطاع» یا بخشی از آنرا بصورتی که ادراکشان اجازه می دهند خواهند دید. بگذار چیزی بگویم. به نظر می رسد آنچه آنان تجربه خواهند کرد، به مراتب فراتر از یک شی تک بعدی خواهد بود.
یک وجود دو بعدی حاوی خصائصی فراتر از حواس آنان و شامل کلیۀ پدیده هایی است که جهان آنان را تشکیل می دهد. حضور این شی در جهان تک بعدی، می تواند از ظهور یک تکه سنگ یا یک موجود کامل تک بعدی یا بروز احساس خشم و یا هر پدیدۀ دیگری تفسیر شود. چرا که حقیقتی که کل جهان آنان را شکل می دهد (با تمامی پدیده های آن) در واقع از جهانی دو بعدی نشات می گیرد که حاوی تمامی آن پدیده هاست.
ولی در صورت حرکت مثلث چه اتفاقی می افتد؟ موجود مورد نظر (فرضا کودکی که به دنیا آمده یا خورشید صبحگاهی) تغییر حالت یا حتی تغییر ماهیت می دهد. بزرگ می شود و متحول می گردد (همانگونه که در شکل، خط بزرگتر می شود)… و این تصور زمان است که برای موجودات تک بعدی بوجود می آید. در این مورد بعدا بطور کامل صحبت خواهم کرد.
اینک برویم سراغ جهان دو بعدی:

 سفر در زمان

در اینجا نیز صحبت از حضور موجوداتی سه بعدی است که با توجه به ادراک ناقص جهان دو بعدی، فقط بخشی از ماهیت آنان - به صورتی متفاوت وقابل درک برای جهان کهتر دوبعدی - تجلی می یابد. در اینجا نیز حرکت موجودات سه بعدی همانند هرم یا مخروط می تواند بصورت عامل «زمان» تلقی گردد. موجودات دوبعدی، شاهد حضور پدیده هایی متغیر در جهان خود هستند که با توجه به ادراک محدود آنان، می تواند به پدیده های طبیعی محیط - همانند روز و شب یا رشد گیاهان یا بروز جنگ و زلزله و غیره - تعبیر شود.
شاگرد که کاملا هیجان زده شده بود به میان سخنان دانشمند پرید و گفت:
- شگفت انگیزه! شما می خواهید به همین ترتیب تمامی تغییراتی که در جهان سه بعدی شاهد آن هستیم را نیز به عاملی چهار بعدی نسبت دهید؟ …
و بعد از لحظه ای تامل - که دانشمند احساس کرد وی به آن نیاز دارد - ادامه داد:
- … ای داد! پس لابد خود ما نیز به عنوان پدیده های جهان سه بعدی، بخشی از حضور محدود شدۀ یک وجود چهار بعدی هستیم؟
دانشمند سرش را تکان داد و گفت:
- همینطوره. اصولا هر آنچه در این جهان می بینیم، بازتاب محدودی از یک حضور سه بعدی - و آنطور که «اوسپنسکی» می گوید، چند بعدی - می باشد. بگذار قضیه را اینطور مطرح کنم. می دانی که زمان و مکان ابعادی به هم وابسته و از یک جنس هستند. وقتی می گویی «از اینجا تا آنجا»، در حالیکه داری به مکان اشاره می کنی، ولی صحبت از زمان می کنی. همان زمانی که برای گذر از «اینجا» به «آنجا» نیاز است. همچنین وقتی می گوئیم «از امروز تا فردا»، صحبت از مکان می کنیم. چرا که برداشت ما از«امروز تا فردا»، به تغییراتی باز می گردد که در محیط می بینیم و اگر مکانی در کار نباشد - هیچ مکانی - دیگر سخن از گذر زمان، بی معنی ست.
حال فرض کن وضعیت را عوض کنیم. به موقعیتی بی اندیش که در آن «از اینجا تا آنجا» بدون هیچ درنگی طی شود. یعنی برای رفتن و حتی اندیشیدن به «اینجا تا آنجا» نیاز به هیچ گذری در زمان نباشد. با این اوصاف «اینجا» و «آنجا» مفهوم خود را از دست می دهند و بصورت یک واقعیت یک پارچه در می آیند. یکی می شوند. تو در یک آن هم در «اینجا» و هم در «آنجا» هستی. در واقع در وضعیتی که زمان را حذف کنیم، مفهوم مکان نیز خود بخود حذف می شود و ما به حضور «همۀ واقعیات در همۀ اعصار از ازل تا ابد» در یک وجود مطلق می رسیم. همۀ واقعیات بر هم منطبق می شوند. همۀ اجزاء تبدیل به یک کل می گردند.
شاگرد گفت:
- می فهمم. می فهمم. ولی با سر درد فراوان!
- بله. شناخت این موضوع از طریق قیاس امکان پذیر است. ولی باز هم شناخت است، نه درک. مترتینگ می گوید: «روزی که ما بعدچهارم را درک کنیم و به کار بندیم تقریبا فوق انسانی خواهیم بود».
سپس به سمت پنجرۀ اتاق رفت و آنرا گشود. هوای خنکی وارد اتاق شد که تا حدی باعث آرامش هردو می شد. پس از چند لحظه ادامه داد:
- بیا یک مرور کلی بر آنچه گفته شد، انجام دهیم. گفتیم که در جهان های با ابعاد پائینتر، موجودات فقط می توانند در محدودۀ همان جهان حرکت کنند و هیچ ادراکی نسبت به ابعاد بالاتر ندارند. به همین جهت وقتی با ابعاد بالاتر برخورد می کنند، ناخودآگاه آنرا به مفاهیمی که می شناسند تجزیه می کنند. فرض کن در یک جهان دو بعدی (سطح) دایره به معنای خورشید باشد. مربع موجودات و مستطیل، اشیاء آن جهان باشند. حالا در نظر بگیر از جهان بالاتر، یک شی سه بعدی، مثلا یک مخروط - از جهت باریکتر - با جهان آنها تماس بر قرار کند. آنها تنها قطاع آنرا خواهند دید که بصورت دایره - یعنی خورشید - می باشد. در صورتیکه این مخروط به سمت جهان دو بعدی حرکت کند، دایرۀ فوق بزرگتر می شود. پس آنچه این موجودات شاهد آن هستند، ظهور خورشید و بزرگتر شدن آن است. همچنین از آنجا که یک شیء سه بعدی، شامل تمامی خصائص و ویژگی های شیء دو بعدی می باشد - و البته خصائصی به مراتب فراتر نیز دارد - پس برخورد یک شیء سه بعدی، می تواند در جهانی کهتر به هر آنچه در آن جهان وجود دارد تعبیر شود. دقت کن: «هر آنچه در آن جهان وجود دارد». یعنی نه فقط اجسام و موجودات بلکه تمامی پدیده ها و احساسات و وقایع را نیز در بر می گیرد.
در ضمن به این نکته نیز توجه کن: فرض کن یک موجود سه بعدی انگشتان دست خود را در سطح فرو کند. در جهان دو بعدی پنج دایره پدیدار می شوند که هیچ ارتباطی با هم ندارند. آنها پنج شیء یا پدیدۀ گوناگون هستند که در باور دو بعدی ها، هیچ ارتباطی به هم ندارند. ولی در واقع از یک موجود واحد نشات گرفته اند. (در اینجا به یاد داستان معروف مولوی و انسانهایی می افتیم که در تاریکی به بدن فیل دست می کشیدند).
حالا قدمی به پیش می گذاریم. همانطور که گفتم، پدیدۀ زمان چیزی نیست جز برداشت لحظه به لحظۀ ما از یک وجود چند بعدی. در حقیقت چون ما عاجز از مشاهده یا شناخت یک وجود چهار، یا چند بعدی بطور کامل هستیم، پس با توجه به ادراک سه بعدی خویش، فقط قطاعهایی از آنرا مشاهده می کنیم که شعور - یعنی بخش زنده و پویای هستی - در آنجا حضور دارد.
شاگرد پرسید:
- یعنی می خواهید بگویید که بطور مثال در همان جهان دو بعدی، وقتی یک استوانه وارد جهان آنها می شود و دایره (که مثلا یک موجود زنده است) می آفریند، در واقع تعداد بسیار زیادی از همان موجود در بطن استوانه موجود بوده؟
- آفرین. اشارۀ درستی کردی. اگر بپذیریم که یک وجود با ابعاد بالاتر، حاوی تمامی خصائص و پدیده های جهان کهتر است، پس این می تواند شامل تمامی حالات و احوالات موجودات آن جهان (فرضا دوبعدی) نیز باشد. در حالت واقعی - یعنی در جهانی که ما در آن زندگی می کنیم - آن وجود چهار یا چند بعدی، خود هیچ محدوده ای ندارد. یعنی نا محدود است. پس حاوی تمامی امکانات و احوالات موجود و قابل تصور می باشد. ولی این حالات به صورت به القوه هستند که وقتی نور شعور بر آن می تابد - با توجه به اینکه این شعور تنها می تواند سه بعد از آنرا روشن کند - یکی از حالات فوق به الفعل می گردد.
- پس شعور، قاعدتا باید این وجود چهاربعدی را اصطلاحا «جاروب» کند تا تصور گذر زمان برای ما بوجود بیاید. اینطور نیست؟
- دقیقا همینطوره. در واقع سرعت حرکت آن نیز مشخص است. سرعت حرکت آنرا نور تعیین می کند. یعنی زمان گذر از یک وضعیت به وضعیت دیگر، به اندازه ای است که فوتون از عرض کوچکترین ذرۀ شناخته شده در طبیعت عبور می کند.
- چیزی که شما تشریح کردید، شبیه به نمایش فیلمهای انیمیشن است. در آنجا نیز ما یک رشته فیلم داریم که روی سرتاسر آن تصاویر ثابت و بی جان از حالات مختلف موجودات ترسیم شده. وقتی نور به تک تک فریمها می تابد، آنچه بر پرده می بینیم مناظری جاندار و زنده است.
- بله و بشر - بطور نا خودآگاه و- با توجه به مکانیزم هستی، چنین سیستمی طراحی کرده تا از دل یک نوار بی جان، زمان را بیرون بکشد. البته با یک تفاوت اساسی. نوار فیلمی که مفهوم زمان و وجود سه بعدی ما از آن نشات می گیرد، دارای ابعادی بی نهایت است. یعنی هم در درازا و هم در «سناریو های ممکن». پس حاوی تمامی حالات مفروض برای جهان ما می باشد و این شعور ماست که با راهنمایی «اراده»، می تواند راهی مناسب را از بین آنها انتخاب کند. به این شکل توجه کن:

سفر در زمان

می توانی حقیقت جهان را، یا همان وجود چهار یا چند بعدی را بصورت رشته هایی در امتداد هم تصور کنی. توجه داشته باش که زبان و بیان ما برای تشریح یک وجود چهار بعدی الکن است و همانطور که در ابتدا هم گفتم، در چنین وضعیتی ناچاریم از مفاهیمی که می شناسیم استفاده کنیم که قطعا دارای نقائص فراوانی خواهد بود. ولی در هر حال می تواند تصور مناسبی بدست دهد. این رشته ها حاوی تمامی حالات و اوضاع ممکن در هستی می باشند. یعنی هر آنچه در تصور بگنجد. ولی هیچیک از این حالات بالفعل نیستند. بلکه تصاویری هستند بر کادر نوار فیلمبرداری. تصاویری که تنها وقتی از سه بعد به آنها می نگریم، واقعی و ملموس می شوند (همانند استوانه ای که تنها وقتی با جهان دو بعدی - یعنی سطوح - مماس می شود، واقعی و ملموس می شود). حال در نظر بگیر که برشی از این استوانه ها داشته باشیم. صفحه ای که در محل برخورد، جهان سه بعدی را می سازد:

سفر در زمان

باز هم تکرار می کنم که این شکل تنها یک قیاس است. دوایری که از محل برخورد صفحه با استوانه ها تشکیل می گردد، همانند جهان واقعی است که دنیای سه بعدی را می سازد. در اینجا برای سادگی، فقط وضعیت یک نفر را در نظر می گیریم. استوانه های فوق هریک حاوی یکی از حالات ممکن برای فرد از ازل تا ابد می باشد. یعنی هریک حاوی سرنوشتی مشخص برای وی است. مثلا در یکی از آنها فرد، کودکی باهوش است که در بزرگسالی دانشمندی قابل می گردد. در دیگری امکانی دیگر برایش مهیاست و غیره. در نظر داشته باش که تعداد این استوانه ها بی نهایت است. یعنی تمامی حالات و سرنوشتهای ممکن برای فرد مهیاست. ولی شعور - یا بهتر است بگوئیم نور شعور - فقط بر یکی از آنها می تابد. صفحۀ فوق همان نور شعور است:

سفر در زمان

وقتی این صفحه حرکت می کند، در هر لحظه فقط یکی از حالات قابل تصور، برای فرد محقق می گردد. فرضا در یک لحظه فرد در اتاق نشسته است (الف) در وضعیت بعدی احساس تشنگی می کند(ب) در وضعیت بعد تصمیم می گیرد آب بخورد(پ) در وضعیت بعدی منصرف می شود (ت) و در وضعیت بعدی عمل دیگری انجام می دهد(ث). می بینیم که شعور از یک وضعیت به وضعیت دیگری می رود و یکی از حالات ممکن برای فرد را محقق می سازد. حالاتی که از قبل تصویر شده اند و اینک قابل انتخاب و تحقق هستند. آنچه ما اینک از وجود خویش می بینیم و احساس می کنیم، تنها بخش سه بعدی و محدود شده ای ست که شعور محدود ما از آن کل - یعنی وجود چهار یا چند بعدی - می بیند.
شاگرد در حالیکه چشمانش را می مالید گفت:
- پس یعنی تمام آنچه ما می بینیم و با آن زندگی می کنیم، بنوعی غیر واقعی و تصور ماست؟
- چیزی در همین حد!
- با این تفسیر، پس چرا همۀ ما یک تصور واحد از جهان و هستی داریم؟ چرا مثلا همۀ ما وقتی به این بطری نگاه می کنیم، آنرا یک شکل می بینیم؟ چرا وقایع در تصور ما یکسان شکل می گیرد؟
- تمام آنچه می بینیم و احساس می کنیم (که البته همه را به واسطۀ حواس چند گانۀ خویش در می یابیم)، به واسطۀ انعکاس آن وجود چند بعدی بر آینۀ ذهن قابل لمس است. ذهن ما چون محدود به سه بعد است - طبق آنچه گفته شد - قادر به درک تمام هستی (بطور یک پارچه و یک جا) نیست. به همین سبب آنرا از filter عبور می دهد و به خورد ما می دهد. دو نوع ذهن داریم: یکی ذهن کل و دیگری ذهن فردی. آنچه از « کل » برداشت می کنیم و شامل تمامی جهان به همراه کلیۀ حوادث و پدیده های آن و همچنین وجود مادی خود ما می شود، از طریق ذهن کل به ما می رسد (و در واقع بازتاب آن وجود چند بعدی بر ذهن کل است که ما نیز جزوی از آن هستیم). اما یک ذهن فردی نیز وجود دارد که در ارتباط مستقیم با ذهن کل است. تمامی احوالات شخصی و امیال و اراده و خواسته های ما مستقیما بر ذهن فردی تاثیر می گذارد. بگذار چیزی را بگویم. خواسته و ارادۀ ما و همچنین خیال پردازی و تخیل ما، همگی دارای ماهیتی چند بعدی هستند (دقیقا همانند همان وجودی که شرح دادم) و تنها زمانی که از filter ذهن فردی عبور می کنند، در جهان مادی متجلی می شوند. و از آنجا که ذهن کل و فردی مستقیما بر هم تاثیر می گذارند، هر آنچه در اولی جان بگیرد، در دومی نیز پدیدار می گردد.
شاگرد گفت:
- حالا تکلیف سفر در زمان چه می شود؟ چرا ما شاهد مسافرانی از آینده نیستیم؟ با توضیحات شما وقتی به گذشته سفر می کنیم، به کدام حالت ممکن می رویم؟ همان که قبلا رخ داده؟ در این صورت (اگر به چند سال قبل باز گردیم) در کنار خود قبلی مان قرار می گیریم…
- صبر کن پسرم. یکی یکی ! در اینجا توجه تو را باز به مفهوم « بی نهایت » جلب می کنم. ما گفتیم که جهان ما پس از تابش نور شعور بر وجودی چند بعدی، و گذر از filter ذهن هویت می یابد و گفتیم که آن وجود چند بعدی دارای گسترۀ بی نهایت است. به این ترتیب در چنین وجودی برای هر حوزۀ امکان، یک وضعیت « جدید » (و نه همان وضعیت قبلی) رخ می دهد. فرض کن هم اکنون سکه ای را به هوا پرتاب کنی. اگر ساعتی بعد همان سکه را در همان شرایط به هوا پرتاب کنی، وضعیتی جدید آفریده ای. حتی اگر سکه با همان حالت قبل بچرخد و به همان مکان سقوط کند، ولی همه چیز تغییر کرده. اصلا جهان در این یک ساعت عوض شده. سکه در ظاهر همان سکه است، ولی حتی وضعیت قرار گیری مولکولهای آن تغییر کرده. وقتی به زمان گذشته می روی، درست است به همان وضعیتی می روی که قبلا رخ داده، ولی این همان وضعیت نیست. بگذار مثالی عملی بزنم:
تو به پنج سال قبل می روی. به جایی که خودت حضور داری و مثلا می خواهی از خیابان عبور کنی. برای راحتی به خود فعلی ات (که به زمان گذشته سفر کرده) « من ۱ » و به خود قبلیت « من ۲ » می گوئیم. « من ۲ » با تعجب شخصی را می بیند که کاملا شبیه اوست! البته او واقعیست. « من ۲ » به سمت شما می آید و با شما صحبت می کند. شما برای وی از آینده می گویی. از ماشین زمان و سفر خویش. شما با هم دوست می شوید! و مدتی را با هم می گذرانید. همۀ این وقایع رخ می دهند ولی نه در گذشتۀ شما. بلکه در گذشته ای که همان لحظه و همان جا خلق شده! نور شعور شما این گذشته را خلق کرده که کاملا شبیه همان است که در همان زمان روی داده و نه دقیقا همان. در واقع درست از لحظه ای که شما در آن گذشته ظاهر می شوید، این گذشته مسیر خود را عوض می کند و با حفظ تمامی شرایط قبلی (که در ذهن کل ثبت گردیده و برای همیشه محفوظ است) عنصر « من ۱ » را به عناصر قبلی می افزاید. باید توجه داشته باشی که این گذشته نمی تواند روی آینده ای که تو از آن آمده ای تاثیر بگذارد. حضور تو در آنجا ممکن است همه چیز را به هم بریزد. همه راجع به تو سخن می گویند. علم و دانش تو همه را شگفت زده می سازد (البته خود تو بزرگترین شگفتی خواهی بود!) ممکن است هرج و مرج پیش آید. ممکن است تو « من ۲ » را نابود کنی. اصلا ممکن است بشریت در اثر عواقب غیر قابل پیش بینی از صفحۀ روزگار محو شود… ولی همۀ اینها مربوط به تاریخی است که به زمان حاضر مربوط نمی شود. وقتی مجددا به زمان حاضر باز گشتی، همه چیز سر جای خود است. آب از آب تکان نخورده چون هیچ کس ، هیچ گاه نمی تواند گذشته ای را که به زمان حاضر مربوط می گردد، تغییر دهد. آنچه شما تغییر می دهید، برداشتی نو از هستی ست که توسط ذهن شما ایجاد شده. این برداشت یک کپی برابر اصل از آنچه در ذهن کل ثبت شده می باشد.
- خب تکلیف کسانی که هم اکنون از آینده به حال سفر می کنند چیست؟ چرا ما آنها را نمی بینیم.
- نور شعور تنها بر حال (و آنجا که ذهن فردی اجازه می دهد) می تابد. آنها هنوز بالفعل نیستند. با کلام مادی ، آنها هنوز وجود ندارند.
- یک سوال دیگر. شما فرمودید وقتی به گذشته می رویم، در واقع به یک کپی از آنچه در همان زمان رخ داده سفر می کنیم و البته در آن گذشته تمام جهان (با همۀ انسانها و حوادث و دیگر اجزاء) وجود دارند و حتما تمامی آن افراد نیز نسبت به خود احساس واقعی دارند. خب من از کجا بدانم هم اکنون واقعی هستم و یا فقط در اثر سفر فرد دیگری بوجود نیامده ام؟
- در ظاهر هیچ راهی برای تمیز بین این دو وجود ندارد. ولی در اصل « من ۱ » با « من ۲ » فرق دارد. « من ۱ » دارای عنصری به نام اراده است. او می تواند تصمیم بگیرد و از بین بینهایت راه ممکن (که قبلا از آنها صحبت شد) یکی را برگزیند. هرچند که او نیز تا حدودی اسیر بایدهاست. بایدهایی که به خاطر تاثیر عوامل محیطی او را به سمت خاصی می رانند. با این حال او قادر به انتخاب است. ولی « من ۲» فاقد چنین ویژگی است. هرچند که در ظاهر نمی توان آنرا تشخیص داد. چرا که او در واقع راهی را می رود که یک بار قبلا توسط « من ۱» پیموده شده. با این حال « من ۱ » دارای تفاوتی بنیادی با « من ۲ » است. او از خود و منیت خویش آگاهی دارد. ولی « من ۲ » هیچ آگاهی از خود ندارد. تنها یک نسخه از تو دارای آگاهی از خویش است که تو هستی.
- یک سوال دیگر. وقتی شما به زمانهای گذشته می روید، از کجا معلوم در زمان ظهور، در مکانی نامناسب حاضر نشوید؟ فرضا در مکانی که سالها قبل در آنجا تپه ای بوده.
- این امکان وجود دارد. ولی من می توانم در هر مکان دلخواه حاضر شوم. وقتی از تنگنای زمان خارج می شوی، در همان آن، از مخمصۀ مکان نیز رها می گردی. به بیانی دیگر ماشین زمان، ماشین مکان هم هست و تو را به هر زمان و مکان دلخواه می برد. با این حال خطر فوق همواره وجود دارد.
در اینجا دانشمند به ساعت خود نگاه کرد و گفت:
- بسیار خب. وقت شروع آزمایش فرا رسیده. باید از تو جدا شوم.
- ولی استاد، هنوز سوالاتی دارم.
- می دانم. ولی بگذار تا هنگام بازگشت راجع به آنها صحبت کنیم. پاسخ بسیاری از سوالاتت را با شروع آزمایش در خواهم یافت و هنگام بازگشت به آنها پاسخ خواهم داد.
- ولی اگر در محاسبات خود اشتباه کرده باشید چه؟
- هر چیزی ممکن است. هرچیزی. به هرحال من برای تمام آنچه پیش آید، آماده ام.
و از شاگرد جدا شد. شاگرد که نمی توانست از استاد خویش جدا شود، با اندوه گفت:
- پس لااقل چیزی بگویید تا دل من به دیدار مجددتان امیدوار شود.
دانشمند گفت:
- به یاد داشته باش: « زمان و مکان، هردو فریب ذهن ما هستند. ماشین زمان، دور زدن این فریب ذهنی ست». به امید دیدار.

 


نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 21 دی 1391برچسب:, توسط aryan

اكنون ۱۰۰ سال از زمانی كه اینشتین ۵ مقاله را منتشر كرد، می گذرد. او جایزه نوبل را دریافت كرد و از معروف ترین معادله علمی دنیا پرده برداشت و فیزیك را در مسیری قرار داد كه تا امروز همچنان دنبال می شود.
یك قرن پیش نظریه های اینشتین پیشرفت های جدید ماموریت های فضایی را به وجود آورد. اكنون ماهواره ای با نام كاوشگر گرانش B كه ۶۵۰ كیلومتری بالای زمین می گردد به دنبال پیداكردن تاثیرات پیچیده ای است كه نظریه نسبیت اینشتین پیش بینی كرده است. كشف این تاثیرها نیازمند دقتی بی نظیر است. چرخنده های ابزار ژیروسكوپ ماهواره بهترین گوی هایی هستند كه تاكنون به دست بشر ساخته شده اند. این ماموریت آخرین مدركی است كه نشان می دهد جست وجو به دنبال مسیر اینشتین هرگز پایان نمی یابد.
اكنون ۱۰۰ سال از زمانی كه اینشتین ۵ مقاله را منتشر كرد، می گذرد. او جایزه نوبل را دریافت كرد و از معروف ترین معادله علمی دنیا پرده برداشت و فیزیك را در مسیری قرار داد كه تا امروز همچنان دنبال می شود. كار اینشتین در كنار پیشرفت های پی درپی در مكانیك كوانتوم، در كشف های علمی شكوفا شد كه از بسیاری جهات زندگی عادی را تحت تاثیر قرار می دهد. «استفن بنكا» (S.Benka) سردبیر مجله فیزیكس تودی (Physics Today) می گوید: «اكنون دوران طلایی فیزیك است. فیزیك نه تنها ما را از جهان طبیعت آگاه می كند، بلكه زندگی بشر را نیز در بسیاری از موارد كاربردی تحت تاثیر قرار می دهد. برای مثال با استفاده از شبكه هشدار دهنده سونامی به سرعت در مورد زمین و سیستم های فیزیكی آن اطلاعات كسب می كنیم.» به گفته وی: «حوزه زیست شناسی نیز به وسیله فیزیك روشن تر می شود.»
وی می گوید: حتی جنبه های پیچیده فیزیك كوانتوم استفاده كاربردی به شكل كدهای غیرقابل شكست (hard*to*break) دارد كه از اطلاعات بانكی آن لاین محافظت می كند.
دیگر جنبه های فیزیك بیشتر به صورت نظریه باقی مانده است: امكان وجود بعدهای بیشتر، رمزگشایی دینامیك فیزیكی سیستم های پیچیده و به شدت غیرقابل پیش بینی مثل وضعیت آب و هوای زمین.
در سال ۱۹۰۵ پنج مقاله اینشتین نشان داد كه چطور به طور قطعی می توان وجود اتم را ثابت كرد. موضوع وجود یا عدم وجود اتم حتی تا صد سال پیش هم موضوع بحث برانگیزی بود. اینشتین نشان داد كه نور از قسمت های مجزا به اسم فوتون تشكیل شده است و دیدگاه ما را نسبت به فضا و زمان برای همیشه تغییر داد. این دستاوردها برای فرد ۲۶ ساله ای كه به تازگی دكترای خود را گرفته و در اداره ثبت اختراعات سوئیس كار می كند، چندان هم بد نیست. یكی از این مقاله های شگفت انگیز كه شهرت كمتری دارد در مورد پرسشی است كه هزاران سال است برای مشاهده كنندگان به صورت معما باقی مانده است. چرا ذرات غبار در هوا و ذرات شن در آب به صورت نامرتب می چرخند؟
گیاه شناسی به نام رابرت براون این پدیده را در سال ۱۸۲۷ بررسی كرد و بعد از آن فیزیكدانان آن را «حركت براونی» نامگذاری كردند. اینشتین علت این حركت را برخورد ذرات با مولكول ها دانست. او نشان داد این حركت چگونه محاسبه می شود و چند مولكول به یك ذره شن ضربه می زنند و با چه سرعتی حركت می كنند. ژان پرن (Jean Perrin) فیزیكدان فرانسوی از دیدگاه اینشتین برای انجام چند آزمایش استفاده كرد و یك بار برای همیشه وجود اتم و مولكول را ثابت كرد. این كارش جایزه نوبل را برای او به ارمغان آورد. ایده اصلی اینشتین كه در سال ۱۹۰۵ منتشر شد این بود كه نور ذره ای است كه مانند موج رفتار می كند.
این ایده به اثر فتوالكتریك مربوط می شود. در این اثر نور به مواد خاصی می تابد و جریان الكتریكی ایجاد می كند. سلول های فتوالكتریك كه برای بازكردن در سوپرماركت استفاده می شود از همین اثر استفاده می كند. اینشتین در توضیح این پدیده گفت نور مجموعه ای از ذرات به نام فوتون است و انرژی آنها تنها بستگی به رنگ نور دارد. او برای این دیدگاه جایزه نوبل دریافت كرد. این كشف همچنین راه را برای گسترش علم فیزیك كوانتوم باز كرد. بسیاری از فیزیكدانان به دیدگاه های نسبیت توجه می كنند كه در سال ۱۹۰۵ ارائه شد. پیامدهای بعدی بزرگترین دستاورد او بودند. استیون واینبرگ (Steven Weinberg) فیزیكدان دانشگاه تگزاس و برنده جایزه نوبل می گوید: همه ما تصوری از فضا و زمان داریم كه در ما ایجاد شده است. این چیزی است كه اینشتین خلاف آن را ثابت كرد. او برای اولین بار نشان داد فضا و زمان بخشی از فیزیك است نه متافیزیك.
نیوتن و فیزیكدانان بعد از او فضا و زمان را اساساً مطلق در نظر گرفتند. فرض می شد كه فضا و زمان برای تمام مشاهده كنندگان یكسان است. هیچ كس هم در مورد صحت این فرض شك نكرد. اما اینشتین گفت قانون های طبیعت و سرعت نور مطلق هستند و برای تمام مشاهده كنندگانی كه به طور ثابت و وابسته به هم در حركت هستند یكسان است. مشاهده كنندگانی كه با سرعت های متفاوت درحركتند بعدهای فرازمانی كسب كرده و ساعت شان با سرعت متفاوتی كار می كند.
این اصول مهم پیامدهای مهمی دارند این پیامدهای مهم را كه اینشتین مهم ترین دستاورد زندگی اش می داند، مشهورترین معادله فیزیك است: E=mc۲. این معادله نشان می دهد جرم ماده و انرژی هم ارز هستند. این نظریه موجب پیشرفت بمب اتمی و نیروگاه های هسته ای شد. بعد از آن اینشتین اصل هم ارزی نسبیت را اضافه كرد و نظریه خود را با افزودن گرانش به آن گسترش داد. او فرض كرد وقتی به جسمی نیرویی وارد می شود جرمی كه شتاب را تعیین می كند و جرمی كه بر اثر جاذبه به وجود می آید یكسان هستند. در این نظریه گرانش كشش بین اجسام نیست.
به همین شیوه است كه جرمی مثل زمین فضا را تغییر می دهد و بر سرعت حركت ساعت تاثیر می گذارد. امروزه كاوشگر گرانش B مسیر منحنی ای را در فضا طی می كند كه توسط جرم زمین تولید شده است. هیچ نیروی گرانشی آن را در فضا نگه نداشته است و آن فقط مسیر مشخص را طی می كند. ماهواره ای به دقت حركت های آن را دنبال می كند تا دریابیم آیا با پیش بینی های اینشتین مطابقت دارد یا خیر؟ اینشتین همچنین پیش بینی كرد كه چرخش زمین فضا را به دور خود می كشد. این پدیده پیش از این فقط یك بار مشاهده شده بود. دانشمندان امیدوارند كاوشگر گرانش B دقت مشاهده را نسبت به آزمایش های قبلی تا ده برابر افزایش دهد.


نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 21 دی 1391برچسب:, توسط aryan

کتاب الکترونیکی امواج آلتراسونیک و تکنولوژی سونار


153صفحه | فارسی | 3 مگ | لینک مستقیم



دانلود کنید


لینک ویژه : دانلود کتاب الکترونیکی امواج آلتراسونیک و تکنولوژی سونار

یا

لینک دانلود

پسورد : www.farsibooks.ir
 


نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 21 دی 1391برچسب:, توسط aryan

عنوان پایان نامه:
 
استاد راهنما: دکتر واعظی
استاد مشاور: دکتر شمس السادات زاهدی
استاد داور: دکتر فتاح شریف زاده

نگارش: غلامرضا نظری
تاریخ دفاع: ۰۳/۰۷/۱۳۸۶
نمره: ۵/۱۸

چکيده پژوهش: تعداد كمي از سازمانها به لزوم آماده ساختن خود براي رويارويي با بحرانهاي احتمالي، پي برده‌اند. به همين ترتيب، براي مقابله با خطرات احتمالي، سازوكارهاي لازم را پيشبيني نکرده اند. اين عدم توجه، باعث از بين رفتن سازمانهاي بسياري شده است. بنابراين لازم است سازمانها همواره خود را براي مواجه با خطرات احتمالي آماده نمايند. بهترين اقدام بکارگيري مديريت بحران است. مديريت بحران داراي جنبه هاي زيادي است و مسائلي از قبيل فرهنگ سازماني، ساختار، آموزش، تکنولوژي و ... را در برمي گيرد، در اين پژوهش به بررسي يكي از عناصر اصلي مديريت بحران يعني ارتباطات سازماني پرداخته ايم.  جامعه آماري اين پژوهش، شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران در منطقه تهران است. مديريت بحران در اين شركت -با توجه به نقش مهمي که اين شرکت در توسعه اقتصادي کشور بر عهده دارد- از اهميت زيادي برخوردار است.  اين پژوهش بر اساس داده هاي جمع آوري شده در نيمه دوم سال 1385 و اوائل سال 1386 از نمونه اي متشکل از 91 نفر از مديران و کارشناسان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران منطقه تهران، انجام شده است.  نتايج تحقيق نشان مي دهد که بين ارائه انواع اطلاعات از جمله دسترسي به اطلاعات بهنگام، صحيح، مناسب، کامل و سريع و همچنين کانالهاي ارتباطي و مديريت بحران رابطه معني داري وجود دارد؛ اما بين شاخص بازخور و مديريت بحران رابطه اي وجود ندارد.

 کليد واژه ها: ارتباطات سازماني، بحران، مديريت بحران

                                                                                   



نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 21 دی 1391برچسب:, توسط aryan

Ø       دانلود کامل کتاب " زبان تخصصی اقتصاد و مدیریت "

Ø       دانلود کامل کتاب " مبانی مدیریت صنعتی "

Ø       دانلود کامل کتاب "توسعه اقتصادی و برنامه ریزی"

Ø      دانلود کتاب آموزشی " ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت 1 "

Ø       دانلود كتاب "دیکشنری لغات مدیریت"

Ø       دانلود کتاب آموزشی " فنون تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم "

Ø       دانلود کتاب آموزشی " اصول حسابداری 1 "    

Ø      دانلود کتاب آموزشی " روش تحقیق در مدیریت "

Ø       دانلود کتاب آموزشی " ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت 2 "

Ø       دانلود کتاب آموزشی " تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم ها "

Ø       دانلود کتاب آموزشی " مدیریت رفتار سازمانی "

Ø       دانلود کتاب آموزشی " سیستم های خرید ، انبارداری و توزیع "

Ø       دانلود کتاب آموزشی حسابرسی

Ø       دانلود کتاب آموزشی " اصول حسابداری 3 "

Ø      دانلود کتاب " مدیریت استراتژیک منابع انسانی ( راهنمای عمل ) "

Ø       دانلود کتاب آموزشی " بهره وری و تجزیه وتحلیل آن در سازمان "

Ø      دانلود کتاب آموزشی تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم ها

Ø       دانلود کتاب آموزشی تنظیم خانواده

Ø       دانلود کتاب آموزشی مدیریت مالی

Ø       دانلود کتاب آموزشی حسابداری صنعتی

Ø       دانلود کتاب " مدیریت رفتار سازمانی "

Ø       دانلود کتاب "زبان عمومی"

Ø       دانلود کتاب آموزشی بازاریابی و مدیریت بازار

Ø       دانلود کتاب آموزشی مدیریت منابع انسانی

Ø       دانلود کامل کتاب اندیشه اسلامی ۱

Ø       دانلود کتاب آموزشی اقتصاد کلان 

Ø       دانلود کتاب آموزشی اقتصاد خرد

Ø       دانلود کتاب آموزش بهره وری و تجزیه و تحلیل آن در سازمان 

Ø       دانلود کتاب آموزشی آمار و کاربرد آن در مدیریت 1 


نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 21 دی 1391برچسب:, توسط aryan

جزوه آشنایی با زندگی پیامبر ashenaee ba zendgi payambar.pdf
آشنایی با نسخه های خطی و آثار
کمیاب (کتابداری)
Ashenaei ba Nskhehhaye khatti.pdf
آشنایی با معماری  جهان (رشته مهندسی
معماری و مرمت بناهای تاریخی)
ashenaei-ba-memarie-jahan.pdf
آشنایی با فرهنگ و ادبیات
ایران
ashynaee ba farhango adabiat iran.pdf
آسیب شناسی ورزشی Asibshensi varzeshi.pdf
آوا شناسی و تجوید قرآن avashenasi ve tejvide ghoran.pdf
آیین دادرسی مدنی ۳ ayeen dadrasi 3.pdf
آیین دادرسی مدنی ۲
ayeen dadrasi madani 2.pdf
آزمایشگاه مدار منطقی (مهندسی سخت
افزار، نرم‌افزار، برق)
az-manteghi.pdf
Az-memaari-.pdf
آزمایشگاه معماری کامپیوتر (مهندسی
سخت‌افزار،‌نرم‌افزار،برق )
Balaghate ghorane karime-1.pdf
اصول و روش های برنامه ریزی مجتمع
های زیستی
barnamehrizi mojtamehay zisti.pdf
برنامه ریزی مشارکتی barnamerizi mosharekati.pdf
برنامه ریزی شهرهای جدید (ارشد
جغرافیای شهری)
Barnamerizi Shahrhaye Jadid.pdf
بایوزوناسیون و مدل های
بایواستراتیگرافی
Biozonation.pdf
بیوشیمی هورمون ها bishimi hormonha.pdf
بیوشیمی کروماتین (کارشناسی ارشد
زیست شناسی)
Chromatin.pdf
کنترل کیفیت و استانداردهای هنرهای
اسلامی ایران ۱
contol keyfi.pdf
کنترل متابولیسم control metbolism.pdf
اخلاق جهانی
daveriye akhlagh.pdf
دیرینه شناسی روزنبران
(فرامینیفرها)
dirne shenasi.pdf
جزوه اقتصاد صنعتی( کارشناسی
ارشد)
Eghtesade Sanati karshenasi
arshad.pdf
جزوه درس اقتصاد صنعتی (مقطع
کارشناسی)
Eghtesade Sanati.pdf
مجموعه مقالات انقلاب اسلامی ایران
و بازتاب آن…
Enghelabe islamie Iran.pdf
زبان تخصصی رشته الهیات ۱
(مشترک)
English for Students of Theology
(1).pdf
زبان تخصصی رشته الهیات ۲
(مشترک)
English for Students of Theology
(2).pdf
English in Library and Information
Science3
English in Library and Information
Science3.pdf
انسان، طبیعت، معماری ensan tabiat memari.pdf
فلسفه فقه
falsafeh feghh.pdf
پایگاه خبری دانشجویان پیام نور :: PNUNA.COM
فن ترجمه (عربی-فارسی) Fane trajome.pdf
فقه تطبیقی ۲
feghhe tatbighi.pdf
فیزیولوژی انسان fisiology ensani.pdf
فنون پیش بینی دربرنامه ریزی شهری و
منطقه ای
foonone pishbini der bernameh rizie shehri ve
menteghehei.pdf
سیستم های اطلاعات جغرافیایی
(GIS)
G I S.pdf
جزوه درس جغرافیای انسانی ایران ۲
(رشته جغرافیای طبیعی)
Geo Ensani 2.pdf
جزوه درس جغرافیای انسانی ایران ۱
(رشته جغرافیای طبیعی)
Geo Ensani1.pdf
geography and urban planning
geography and urban planning.pdf
جغرافیای اجتماعی شهرها اکولوژی
اجتماعی شهر
Geography Ejtamaei Shahrha Ecology Ejtemaei
Shahr.pdf
جغرافیای طبیعی شهر (درس هیدرولوژی
شهری)
Geography Tabiei Shahr (Hidrology & Seil khizi
Shahr).pdf
‍‍ژئوتوریسم
geotourism.pdf
جزوه درس جبر ۳ (قضیه های
سیلو)
ghaziehay sieloo marboot be dars jabr
3.pdf
گیاهان آبزی
giyahan abzi.pdf
گونه شناسی جنبش های اسلامی
معاصر
Goneh shenasie Jonbeshhaye measer
,,.pdf
حشره شناسی و دفع آفات
hashare shenasi va dafe afat.pdf
حفاظت آب و خاک تکمیلی hefazat ab va khak takmili.pdf
حکمت و هنر اسلامی HEKMAT VA HONAR ISLAMI.pdf
هندسه کاربردی
hendese karbordi.rar
هندسه مناظر و مرایا hendese manazer va maraya.pdf
هندسه مناظر و مرایا Hendeshe manzer.pdf
حقوق سازمان های بین المللی hoghogh sazmanhay binolmellali.pdf
هنر در دنیای کودکان honar dar donyae kodakan.pdf
جزوه جامعه شناسی
تاریخ
jameh shenasi tarikhi.pdf
جامعه شناسی اوقات فراغت و
مطالعه
jameshnasi oghat ferghat va
motale.pdf
تاریخ الادب العربی  من سقوط بغداد
الی العصر المعاصر
javan.pdf
جغرافیای تاریخی سرزمین های
اسلامی
joghrafiaye tarikhiye serzeminhaye
eslami.pdf
جزوه درس علم و آموزش در جهان
تشیع
jozve dars elm va amozesh dar jahan tashayo
.pdf
جزوه درس قرائت و درک متون
تفسیری
jozve dars gherate motoon tafsiri.pdf
جزوه درس مکاتب تاریخ نگاری در تمدن
اسلامی
jozve dars makateb tarikh negari dar tamadon
eslami.pdf
جزوه درس نقد متون تاریخی jozve dars naghd moton trikhi.pdf
جزوه درس روش شناسی تاریخ jozve dars Ravesh shenasi tarikh.pdf
جزوه درس تاریخ اجنماعی شیعه jozve dars tarikh egtemai shiei .pdf
جزوه اخلاق خانواده jozveh akhlagh khanevadeh.pdf
جزوه عربی انشا (۳) د.دیزیره
سقال
Jozveh arabi ensha 3.pdf
جزوه تاریخ اسلام در شبه قاره
هند
jozveh ders tarikh eslam der shebhe ghareh
hend.pdf
جزوه تاریخ علوم در اسلام ۳ jozveh ders tarikh ulom der eslam
3.pdf
جزوه دین و اخلاق jozveh din ve akhlagh.pdf
جزوه کلام جدید jozveh kalam jadid.pdf
جزوه متون دینی به زبان خارجی
۳
jozveh motone dini be zeban kharejie
3.pdf
جزوه پرواز و تجارت درس امور مسافرت
و صدور بلیت
jozveh parvaz va tejarat.pdf
جزوه تاریخ فلسفه اسلامی ۲ jozveh tarikh felsefeh eslami 2.pdf
جزوه تاریخ تشکیلات اسلامی ۱ jozveh tarikh tshkilat eslami 1.pdf
جزوه تاریخ تشکیلات اسلامی ۲ jozveh tarikh tshkilat eslami 2.pdf
جزوه تاریخ علوم در اسلام jozveh tarikh ulom der eslam 2.pdf
جزوه زبان تخصصی کارشناسی ارشد علوم
اقتصادی
jozveh zaban Takhasosi karshenasi arshad oloom
eghtesadi.pdf
جزوه زبان اخلاق jozveh zeban ,akhlagh,.pdf
جزوه زبان اخلاق در فلسفه jozveh zeban.pdf
کارگاه عمومی ۲ karakgah omoomi 2.pdf
کاربرد آمار و احتمالات در اقلیم
شناسی (کارشناسی ارشد اقلیم شناسی)
Karborde Amar va Ehtemalat dar
EghlimShenasi.pdf
کامپیوتر در جغرافیا Karborde Camputer dar Geography.pdf
روش تحقیق رایانه ای
Karborde narmafzare rayanee.pdf
کارگاه عمومی ۱ kargah omoomi 1.pdf
هیدرولوژی کارست karstbook(4-6-1390).pdf
جزوه کتابخانه های دانشگاهی و توسعه
ملی
ketabkhanehay daneshgahi va tose
elmi.pdf
کتابخانه های عمومی و توسعه
فرهنگی
ketabkhanehy omoomi va tose
farhangi.pdf
جزوه درس کتابخانه های تخصصی و توسعه اهداف سازمانی
(کتابداری)
Ktabkhanehhaye Tekhssossi.pdf

معاد در نهج البلاغه
Maad dar nahjolbalagheh.pdf
مبانی بیوتکنولوژِی و کشت بافت
گیاهی
mabani bio teknology va keshte bafte
giahi.pdf
مبادی و مبانی اصول خطوط و
خوشنویسی اسلامی ایران ۱
mabani khoshenvisi.pdf
مبانی علوم ریاضی (رشته ریاضیات و
کاربردها)
mabani oloom riazi.pdf
مبانی مدیریت صنعتی Mabani-e- Modiriat Sanati.pdf
جزوه ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت
۲ (بخش مربوط به مقادیر ویژه و بردارهای ویژه )
Maghadir vigeh va bordar vigeh.pdf
مکتب های ادبی
Maktabhay adabi.pdf
مصالح ساختمان
masaleh sakhtemani.pdf
مکانیک سیالات و هیدرولیک mekanik sayalat va hidrolik.pdf
مقامات حریری
mghamat alheriri.pdf
مدیریت شهری  (رشته جغرافیا) modiriyate shahri.pdf
مدیریت رفتار سازمانی Modiryat raftar sazmani.pdf
مدیریت و تولید صنعتی MODIRYAT VA TOLIED SANATI.pdf
مفردات قرآن کریم (۱) Mofradare qoran.pdf
مهندسی فاکتورهای انسانی در محیط
کار
mohandsye faktorhaye ensani dar mohit kar
.pdf
متون دینی به زبان خارجی ۱ moton dini be zeban kharegi 1.pdf
متون دینی به زبان خارجی ۲ moton dini be zeban kharegi 2.pdf
جزوه متون عرفانی به زبان خارجی
۲
moton erfani be zeban kharegi 2.pdf
متون عرفانی به زبان خارجی ۱ moton erfani be zeban kharegi1.pdf
متون ادبی در راستای نهج
البلاغه
Motone adabi.pdf
متون برگزیده نثر ادبی (کارشناسی
ارشد زبان و ادبیات انگلیسی)
Motoon bargozideh nasr adabi.pdf
متون نظم و نثر عربی در ایران از آغاز تا سقوط بغداد
motoon nazmo nasre arabi dar iran az aghaz ta soghoot
baghdad.pdf
موتورهای احتراقی motor haye ehteraghi.pdf
مسائل کلامی جدید ۱ (کارشناسی فلسفه
و کلام اسلامی)
msael klamie jedid (1).pdf
نبوت و امامت
Nabovat va emamat.pdf
رسم فنی و نقشه کشی (رشته های
کشاورزی)
Naghshekeshi.keshavarzi.pdf
نقشه راه مدیریت پروژه naghshye rah modiryat proje .pdf
نحو کاربردی قسمت اول (ارشد نهج
البلاغه)
Nahve karbordi-1.pdf
نحو کاربردی ۲
Nahve karbordi-2.pdf
نمایش در ایران NAMAYESH DAR IRAN.pdf
جزوه نمایش نامه نویسی به زبان
ساده
namayeshnameh nevisi be zaban
sade.pdf
جزوه درسی نرم افزارهای متره و برآورد
آشنایی با نرم‌افزارهای مفید
ریاضی(ریاضیات کاربردی و آمار)
narmafzar.pdf
قوانین مدیریت منابع طبیعی natural law.pdf
نظریه‌ها و روش‌های طراحی (کارشناسی
ارشد مهندسی معماری)
nazarieha-va-raveshhaye-tarrahi.pdf
نصوص من النظم و النثر من السقوط
بغداد الی العصر المعاصر
nosos.pdf

علوم نهج البلاغه ۲ Olom nahjolbalagheh-2.pdf
اصول برنامه ریزی منطقه ای osule barnamerizi mantaghehi.pdf
تاریخ فقه و فقها padidari va paydari.pdf
پارچه شناسی ۲
parcheshenasi 2.pdf
اکو فیزیولوژی گیاهی plant Ecophyziology.pdf
پروتئین ها و اسیدهای
نوکلئیک
Proteinha va asidhay neoklik.pdf
رابطه دام و مرتع rabeteh dam va marta.pdf
رابطه دام و مرتع Rahnamay electromeghnatis 2.pdf
راهنمای حل مسائل الکترو مغناطیس
۱
Rahnamay hale masael electromeghantis
1.pdf
جزوه راهنمای بررسی کتب درسی(مربوط
به درس آموزش ریاضی)
Rahnamy barsi kotob darsi.pdf
 


نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 21 دی 1391برچسب:, توسط aryan

مقامات حریری mghamat alheriri.pdf
مدیریت رفتار سازمانی Modiryat raftar sazmani.pdf
مدیریت و کنترل پروژه های فناوری اطلاعات Modiryat va kontrle perojehay fanavari etelaat.pdf
مدیریت و تولید صنعتی MODIRYAT VA TOLIED SANATI.pdf
مفردات قرآن Mofradare qoran.pdf
مهندسی فاکتورهای انسانی در محیط کار mohandsye faktorhaye ensani dar mohit kar .pdf
متون دینی به زبان خارجی ۱ moton dini be zeban kharegi 1.pdf
متون دینی به زبان خارجی ۲ moton dini be zeban kharegi 2.pdf
جزوه متون عرفانی به زبان خارجی ۲ moton erfani be zeban kharegi 2.pdf
متون عرفانی به زبان خارجی ۱ moton erfani be zeban kharegi1.pdf
متون ادبی در راستای نهج البلاغه Motone adabi dar rastaye nahjolbalagheh.pdf
متون برگزیده نثر ادبی (کارشناسی ارشد زبان و ادبیات انگلیسی) Motoon bargozideh nasr adabi.pdf
متون نظم و نثر عربی در ایران از آغاز تا سقوط بغداد motoon nazmo nasre arabi dar iran az aghaz ta soghoot baghdad.pdf
متون نظم و نثر معاصر ۲ Motoon nazmoo nasre moaser 2.pdf
متون تخصصی جغرافیا motoon takhasosi geoghrafia.pdf
نبوت و امامت Nabovat va emamat.pdf
نقشه راه مدیریت  پروژه naghshye rah modiryat proje .pdf
نحو کاربردی قسمت اول (ارشد نهج البلاغه) Nahve karbordi-1.pdf
نحو کاربردی ۲ Nahve karbordi-2.pdf
نمایش در ایران NAMAYESH DAR IRAN.pdf
جزوه نمایش نامه نویسی به زبان ساده namayeshnameh nevisi be zaban sade.pdf
جزوه درسی نرم افزارهای متره و برآورد Narmafzar metre baravoord – mohandesi poroje.pdf
نوسازی و دگرگونی سیاسی nosazi va degargooni siasi.pdf
نوسازی و دگرگونی سیاسی nosazi va degargooni siasi.pdf
نصوص من الادب الاندلسی noso men aladabe andolosi.pdf
نصوص من النظم و النثر فی عصر العباسی ۱ nosos menalnazme va nasr fi asre abbasi 1.pdf
نصوص من النظم و النثر فی عصر العباسی ۲ Nosos menalnazme vanasr fi asre abbasi 2.pdf
نصوص من النظم و انثر من السقوط بغداد الی العصر الحدیث nosos.pdf
علوم نهج البلاغه ۲ Olom nahjolbalagheh-2.pdf
تاریخ فقه و فقها padidari va paydari.pdf
پارچه شناسی ۲ parcheshenasi 2.pdf
فیزیک جدید ۱ Phizic jadid 1.pdf
فیزیک پایه ۳ Phizic Pyaeh 3.pdf
فیزیک لایه های نازک phizike layehaye nazok.pdf
رابطه دام و مرتع rabeteh dam va marta.pdf
جزوه راهنمای بررسی کتب درسی(مربوط به درس آموزش ریاضی) Rahnamy barsi kotob darsi.pdf
روان شناسی راهنمایی و مشاوره ravanshenasi rahnamaei va moshavere.pdf
روش استفاده از متون علمی شیمی ravesh estefade az motoon elmi shimi.pdf
روش تحقیق در علوم ravesh tahgig dar olom.pdf

روشهای تربیت بدنی برای داخل کلاس raveshay tarbiyat badni baray dakhel kelas.pdf
شناخت وارزیابی کاربردی هنرهای اسلامی ۱ shenakht va arzyabi karbordi honarhay islami 1.pdf
شناخت وارزیابی کاربردی هنرهای اسلامی ۲ shenakht va arzyabi karbordi honarhay islami 2.pdf
شناخت وارزیابی کاربردی هنرهای اسلامی ۳ shenakht va arzyabi karbordi honarhay islami 3.pdf
شناخت و فلسفه جغرافیا Shenakht va Fasafeh Geoghrafia.pdf
شیمی و تکنولوژی رنگ SHIMI VA TECNOLOGY RANG.pdf
شیمی و تکنولوژی چرم shimi va teknology CHARM.pdf
شیوه های هنری دوران اسلامی ایران SHIVEHYA HONARI DORAN ISLAMI IRAN.pdf
سیاست کشاورزی Siastae keshvarzi.pdf
سیر تحول و تطور نقش و نماد در هنرهای سنتی ایران sir tahvol va tatavor naghsh va namad dar honarhay sonati iran.pdf
Synoptic Climatology in Environmental Analysis\Brent Yarnal Synoptic Climatology in Environmental Analysis.pdf
تفسیر نقشه ها و نمودارهای موضوعی Tafsir Nagshehha va nemodarhay mozoee.pdf
تفسیر ترتیبی قران کریم ۱ (مقطع کارشناسی و جبرانی ارشد) tafsir tartibi ghoran karim 1.pdf
تفسیر ترتیبی قرآن کریم ۲ Tafsire tartibi qoran karim-2.pdf
تفسیر ترتیبی قرآن کریم Tafsire tartibi qoran karim-3.pdf
جزوه تهذیب القراء Tahzib.pdf
تنوع زیستی Tanavoe zisti.pdf
طرح ریزی واحدهای صنعتی tarh rizi vahedhaye sanati .pdf
جزوه تاریخ ادبیات جهان (گروه کتابداری و اطلاع رسانی) Tarikh adabiat jahan.pdf
تاریخ ادبیات ایران (رشته کتابداری) Tarikh adabyat iran(reshteh ketabdari) .pdf
تاریخ علم فیزیک tarikh elm fizik.pdf
جزوه تاریخ اسلام در مصر و شام Tarikh eslam dar mesr va sham.pdf
تاریخ پارچه و لباس ۱ tarikh parche va lebas 1.pdf
تاریخ الادب العربی فی الاندلس tarikhe adabol arabi fi andelos.pdf
تاریخ کلام و فلسفه اسلامی Tarikhe kalam va falsafeh eslami.pdf
تأثیر قرآن در پیدایش علوم زبان عربی Tasir qoran dar peydayesh olome zaban arabi.pdf
تئوری های انقلاب Teoryhay enghelab.pdf
توحید در نهج البلاغه Toohid dar nahjolbalagheh.pdf
توسعه پایدار روستایی Tose paydar rostaee.pdf
توسعه اقتصادی و برنامه ریزی toseh eghtesadi va barname rizi.pdf
توسعه پایدار شهری toseh paydar SHAHRI.pdf
تور و هنر تورگردانی (رشته مدیریت جهانگردی) tour va honar tourgardani.pdf
وضعیت کنونی جهان اسلام ۱ vaze kononi jahane eslame-1.pdf
وضع کنونی جهان اسلام ۱ veze kononi jehan eslam 1.pdf
وضع کنونی جهان اسلام ۲ veze kononi jehan eslam 2.pdf
کنترل کیفیت و استانداردهای هنرهای اسلامی ایران ۲ wood metal.pdf
زبان ارشد (نهج البلاغه) Zaban- Nahjolbalagheh(Tarjomeh).pdf
زبان تخصصی ۲ رشته تاریخ ZAban takhasosi 2 reshteh tarikh.pdf
زبان تخصصی ارشد هنر ZABAN TAKHASOSI ARSHHAD HONAR.pdf
زبان تخصصی ۲ (رشته ادبیات عرب) zaban takhasosi reshte adbiat arab.pdf
زبان تخصصی زمین  شناسی zaban takhasosi zamin shenasi.pdf
زبان ارشد (علوم و قرآن) Zaban-olom qhoran.pdf
زمین شناسی فیزیکی جلد دوم (قسمت اول) zaminshenasi phizici bakhshe-1j2.pdf
زمین شناسی فیزیکی جلد دوم (قسمت دوم) zaminshenasi phizici bakhshe-2j2.pdf
زمین شناسی فیزیکی جلد اول (قسمت اول) zaminshensi phizici bakhshe-1.pdf
زمین شناسی فیزیکی جلد اول (قسمت دوم) zaminshensi phizici bakhshe-2.pdf

ادیان ایران پیش از اسلام ۱ adyan jehane bastan 3.pdf
جزوه درس فرهنگ و تمدن
مسلمانان
agaliathay mosalman dar jahan.pdf
المدخل الی علوم نهج البلاغه Almadkhal.pdf
عملیات کشاورزی AMALEYATE KESHAVARZI NAHA.pdf
روش تدریس و تحلیل محتوی کتب قران
دوره راهنمایی (۲)
amozesh Ghoran sale 2 rahnemaei.pdf
روش تدریس و تحلیل محتوی کتب قران
دوره راهنمایی (۳)
amozeshe Ghoran sale 3 rahnemaei.pdf
درآمدی بر ادبیات ۱ An Introduction to Literature
1-new.zip
انگیزش و هیجان angizesh va haijan.pdf
آشنایی بافقه
Ashenaee ba fegh.pdf
آشنایی با معماری معاصر ashenaee ba memari moaser.pdf
آشنایی با تشکیلات دولت در جمهوری
اسلامی ایران
Ashenaee ba tashkilat dolat jomohri islami
iran.pdf

جزوه آشنایی با زندگی پیامبر ashenaee ba zendgi payambar.pdf
آشنایی با نسخه های خطی و آثار
کمیاب (کتابداری)
Ashenaei ba Nskhehhaye khatti.pdf
آشنایی با معماری  جهان (رشته مهندسی
معماری و مرمت بناهای تاریخی)
ashenaei-ba-memarie-jahan.pdf
آشنایی با فرهنگ و ادبیات
ایران
ashynaee ba farhango adabiat iran.pdf
آسیب شناسی ورزشی Asibshensi varzeshi.pdf
آوا شناسی و تجوید قرآن avashenasi ve tejvide ghoran.pdf
آیین دادرسی مدنی ۳ ayeen dadrasi 3.pdf
آیین دادرسی مدنی ۲
ayeen dadrasi madani 2.pdf
آزمایشگاه مدار منطقی (مهندسی سخت
افزار، نرم‌افزار، برق)
az-manteghi.pdf
Az-memaari-.pdf
آزمایشگاه معماری کامپیوتر (مهندسی
سخت‌افزار،‌نرم‌افزار،برق )
Balaghate ghorane karime-1.pdf
اصول و روش های برنامه ریزی مجتمع
های زیستی
barnamehrizi mojtamehay zisti.pdf
برنامه ریزی مشارکتی barnamerizi mosharekati.pdf
برنامه ریزی شهرهای جدید (ارشد
جغرافیای شهری)
Barnamerizi Shahrhaye Jadid.pdf
بایوزوناسیون و مدل های
بایواستراتیگرافی
Biozonation.pdf
بیوشیمی هورمون ها bishimi hormonha.pdf
بیوشیمی کروماتین (کارشناسی ارشد
زیست شناسی)
Chromatin.pdf
کنترل کیفیت و استانداردهای هنرهای
اسلامی ایران ۱
contol keyfi.pdf
کنترل متابولیسم control metbolism.pdf
اخلاق جهانی
daveriye akhlagh.pdf
دیرینه شناسی روزنبران
(فرامینیفرها)
dirne shenasi.pdf
جزوه اقتصاد صنعتی( کارشناسی
ارشد)
Eghtesade Sanati karshenasi
arshad.pdf
جزوه درس اقتصاد صنعتی (مقطع
کارشناسی)
Eghtesade Sanati.pdf
مجموعه مقالات انقلاب اسلامی ایران
و بازتاب آن…
Enghelabe islamie Iran.pdf
زبان تخصصی رشته الهیات ۱
(مشترک)
English for Students of Theology
(1).pdf
زبان تخصصی رشته الهیات ۲
(مشترک)
English for Students of Theology
(2).pdf
English in Library and Information
Science3
English in Library and Information
Science3.pdf
انسان، طبیعت، معماری ensan tabiat memari.pdf
فلسفه فقه
falsafeh feghh.pdf


.: Weblog Themes By Pichak :.


----------------- --------------------------

صفحه قبل 1 ... 30 31 32 33 34 ... 74 صفحه بعد

  • اس ام اس عاشقانه
  • گوگل رنک